Linkbuilding is een essentieel onderdeel om je website hoger te laten scoren in Google. Het bepalen van de juiste linkbuilding strategie kan echter complex zijn, omdat elke situatie en elk doel een unieke aanpak vereist. In dit blog vind je handvatten om je eigen strategie te bepalen.

Linkbuilding is een middel en geen bezigheidstherapie: je hebt beperkte tijd en middelen die je efficiënt moet inzetten. Stel je doel dus goed scherp voordat je begint:

 • Welke site? Welke pagina’s? Waarom? Hoe gaat dat jouw business helpen?
 • Wees specifiek: deze pagina heeft op deze datum met deze zoekwoorden op deze posities nu deze views en kliks, en dat wil ik verhogen. Google Search Console is hiervoor erg handig.
 • Stel je doelen op basis van realiteit en niet op basis van dromen. Dus: welke middelen en tijd heb je? Wat kun je daar mee doen? Kun je links inkopen of beter alleen links ruilen? Hoe is de concurrentie op de zoekwoorden?
 • Hoe ga je je activiteiten bijhouden en de resultaten meten? Hoe ga je bijsturen?


Als linkbuilden je fulltime baan is, dan lees je dit blog al niet eens. Voor de meeste linkbuilders is het echter een extra taak erbij, naast tekstschrijven of teksten uitbesteden, artikelen SEO-technisch plaatsen (met Yoast of Rankmath), het bijwerken van producten of pagina’s, beantwoorden van klantmails, het bedenken van promoties, verzenden van de nieuwsbrief, social media… ohja, linkbuilden. Dat geeft niet, mits je maar zorgt voor een gestructureerde aanpak en je je mail blijft beantwoorden.

Blijf boven op het proces

Bij alles wat je doet gaat het om twee zaken, zo ook voor linkbuilden:

 1. Overzicht hebben
 2. Actie ondernemen


Je doelen stellen en de resultaten van je acties meten vallen onder overzicht hebben. Elke actie die langer duurt dan een contactmoment, zoals een linkruil of een linkinkoop, moet je vastleggen anders vergeet je in de drukte je afspraken en verplichtingen. Excel (of Google spreadsheet) is hier superhandig voor. Deze zet ik zelf als volgt in:

 1. Overzicht van mijn portfolio. Alle sites waarop ik links kan plaatsen voor anderen, in een ruil of verkoop, staan netjes online met alle SEO stats en prijzen erbij. Zie seo opties Blossomyourcontent.eu.xlsx – Google Sheets.
 2. Overzicht van mijn linkruils. Iedere linkruil is een regel op mijn linkruil spreadsheet. Ik houd hier bij: wie, hoeveel links, status, opmerkingen. Iedere status heeft een eigen kolom die ik af en aanvink: afstemming, mijn linkwensen aangeleverd, mijn linkwensen geplaatst, linkwensen ontvangen, linkwensen geplaatst, herinnering. Ik heb ook een zwarte lijst voor linkruilers waar ik niet meer mee wil ruilen.
 3. Rapportage. Ik bouw links voor klanten en partners zoals SEOflow.nl. Die noteer ik in een Google Spreadsheet met per maand het type backlinks, op welke ankertekst en welke link.
 4. Gebouwde links. Voor klanten bouw ik een x-aantal links per maand afhankelijk van de gestelde doelen en afspraken. Ik werk doorgaans een maand vooruit. Met een aparte sheet houd ik bij hoe linkbuilding loopt: elke opgegeven linkwens voor een klant noteer ik hier totdat deze definitief is en aan het einde van de maand gerapporteerd kan worden. Niet elke linkwens wordt geplaatst of binnen de tijd geplaatst die ik heb tot rapporteren. In deze sheet houd ik bij of ik goed op schema lig of niet, zonder de voortgang voortijdig te communiceren.


En dan is het tijd voor actie. Welke linkbuilding strategie ga je toepassen?

Een linkbuilding strategie voor elke situatie

Een strategie is niet anders dan een plan om van A naar B te komen: om je specifieke pagina hoger in Google te krijgen.

1. Gastbloggen als linkbuildingstrategie

Verhoog de zichtbaarheid en autoriteit van je website door inhoud te delen op gerenommeerde blogs binnen je niche.

Aanpak:

 • Zoek naar relevante blogs die gastbijdragen accepteren. Let op: de blogs moeten echt verkeer hebben.
 • Neem contact op en pitch je idee. Schrijf hoogwaardige, informatieve artikelen die waarde toevoegen aan hun publiek.
 • Zorg ervoor dat je een link naar je eigen website opneemt in de auteur bio of binnen de inhoud als het toegestaan is.

Zie bijvoorbeeld mijn eigen profiel Frankwatching.

2. Gebroken Linkbuilding

Verkrijg backlinks door webmasters te wijzen op gebroken links op hun site en hen te vragen deze te vervangen door een link naar jouw inhoud.

Aanpak:

 • Gebruik tools zoals Ahrefs of Check My Links om gebroken links op relevante websites te vinden. Een gratis tool is https://brokenlinkcheck.com/broken-links.php.
 • Benader de webmaster met een vriendelijk e-mailverzoek waarin je de gebroken link meldt en jouw inhoud als vervanging voorstelt. Wees behulpzaam, en bereid om iets in ruil te plaatsen.

3. Influencer Outreach als linkbuildingstrategie

Krijg exposure en backlinks door samen te werken met invloedrijke personen binnen je niche.

Aanpak:

 • Identificeer invloedrijke bloggers, vloggers, of social media persoonlijkheden die relevant zijn voor jouw industrie.
 • Stuur een gepersonaliseerde boodschap waarin je de samenwerking voorstelt, zoals productrecensies, interviews, of co-creaties van inhoud.

De vele podcasts zijn een voorbeeld. Ik heb zelf juist partijen benaderd die sociale impact maken om hen gratis bereik te geven, zie bijvoorbeeld dit interview met Wij zijn MEO voor Emerce.

4. Skyscraper Techniek als linkbuildingstrategie

Creëer de beste en meest uitgebreide inhoud over een onderwerp om meer backlinks en verkeer te genereren.

Aanpak:

 • Identificeer populaire inhoud binnen je niche met veel backlinks.
 • Maak een superieure versie van deze inhoud door dieper in te gaan op het onderwerp, visuele elementen toe te voegen, en actuele informatie te bieden.
 • Benader websites die naar de originele inhoud linken en suggereer dat ze jouw verbeterde versie linken.

Hiermee maak je ook een pagina die sneller zal ranken. Zie bijvoorbeeld mijn eigen pagina over B2B contentmarketing.  

5. Resource Pagina’s als linkbuildingstrategie

Verkrijg backlinks door vermeld te worden op resource pagina’s die waardevolle bronnen binnen een bepaalde niche opsommen.

Aanpak:

 • Zoek naar resource pagina’s binnen jouw industrie door zoekopdrachten zoals “keyword + resource page”.
 • Benader de beheerders van deze pagina’s en stel voor om jouw inhoud toe te voegen aan hun lijst met bronnen.

Zo staat SEO Flow op de Blossom your Content gratis SEO Tools pagina.

6. Unlinked Mentions als linkbuildingstrategie

Transformeer vermeldingen van jouw merk, producten, of diensten zonder link naar waardevolle backlinks.

Aanpak:

 • Gebruik tools zoals Google Alerts of Mention om meldingen te ontvangen wanneer jouw merk zonder link wordt genoemd.
 • Neem contact op met de auteur of webmaster en vraag beleefd of ze een link naar jouw website kunnen toevoegen.

‘Verzamel voortdurend linkbuildingstrategieën’

“Als een hamer je enige gereedschap is, zien al je problemen eruit als spijkers. Zo zit het ook met linkbuilden: blijf leren. SEO als vak is in beweging, je concurrenten zitten niet stil, en jij moet dus voortdurend je toolbox met SEO en linkbuidingstrategieën blijven uitbouwen. Zodat wanneer je een doel stelt? Je allerlei manieren weet om die efficiënt te bereiken. Zodra de een niet zo goed werkt, switch je door naar de andere.

Thomas Lapperre, Bloeise

Hier vind je nog een mooie linkbuildingstrategie die ik helemaal zelf heb gevonden: linkbuilding met afbeeldingen.