95% van de Nederlanders begint hun zoektocht naar producten of diensten via een zoekmachine, met name Google. Daarom kun je als bedrijf simpelweg niet om SEO (Search Engine Optimization) heen. Maar wat is SEO? Hoe werkt het? SEO is meer dan alleen een technische truc; het is een langetermijnstrategie die ervoor zorgt dat je niet alleen zichtbaar bent in Google, maar dat je ook relevant blijft voor je doelgroep.
In dit artikel duiken we dieper in de betekenis, werking en waarde van SEO. We bespreken essentiële SEO-strategieën en beantwoorden belangrijke vragen over hoe je het beste resultaat kunt behalen met jouw website.
Wat is SEO?

SEO, oftewel zoekmachineoptimalisatie, omvat alle technieken en strategieën die worden ingezet om ervoor te zorgen dat een website beter scoort in de organische zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Organische resultaten zijn de niet-betaalde resultaten die verschijnen onder de advertenties. Door SEO effectief in te zetten, verhoog je de zichtbaarheid van je website, trek je gericht verkeer aan, en verhoog je je kansen op conversies.
Anouk geeft hier een korte intro met haar video: wat is SEO? en hoe werkt het? Ik plaats deze hier als snelle intro in het Nederlands.
Waarom is SEO essentieel voor jouw bedrijf?
SEO biedt enorme voordelen voor bedrijven die zich online willen onderscheiden, mits goed toegepast. Hier zijn de belangrijkste redenen waarom SEO een cruciale factor is voor succes:
- Fish where the fish are. Wat doe jij als je een loodgieter zoekt? Of een ventilator wilt bestellen? Of je afvraagt of Den Helder ook leuk is wanneer het regent? (JA – er zijn drie top musea!). Je gaat googelen zoals iedereen. Elk bedrijf dat niet in de zoekresultaten naar voren komt, bestaat niet in jouw beleving.
- Langdurige resultaten: SEO is geen snel resultaat, maar een duurzame investering. In tegenstelling tot betaalde advertenties, die stoppen zodra je budget op is, blijven de effecten van SEO op de lange termijn zichtbaar. Met een goede SEO-strategie genereer je continu verkeer zonder dat er steeds geld in advertenties hoeft te worden gestoken.
- Hoger conversiepotentieel: Bezoekers die via organische zoekresultaten op je website belanden, zijn vaak actiever op zoek naar een product of dienst. Hierdoor converteert SEO-verkeer vaak beter dan verkeer uit advertenties of social media, waar de gebruiker wordt afgeleid van zijn of haar primaire intentie.
- Vertrouwen en autoriteit: Een hoge positie in Google wekt vertrouwen bij je doelgroep. Websites die bovenaan de zoekresultaten staan, worden gezien als betrouwbaarder, wat uiteindelijk kan leiden tot hogere conversies.
- 24/7 zichtbaarheid: In tegenstelling tot sociale media of advertenties, die beperkt zijn in tijd of door het beschikbare budget, zorgt SEO ervoor dat je website altijd zichtbaar is, zelfs als je geen actief marketingbudget hebt.
Hoe werkt SEO precies?
Wanneer je de vraag wat is SEO beantwoordt, dan wil je het vervolgens goed leren toepassen. De werking van SEO kan complex lijken, vooral omdat zoekmachines zoals Google meer dan 200 factoren in hun algoritme hebben waarmee ze bepalen welke website bovenaan staat. Toch kunnen we deze factoren opsplitsen in drie hoofdcategorieën: techniek, content, en autoriteit.
1. Technische SEO
Technische SEO draait om de manier waarop zoekmachines jouw website kunnen crawlen, indexeren en interpreteren. Hierbij moet je denken aan:
- Website-snelheid: Een trage website zorgt niet alleen voor gefrustreerde gebruikers, maar leidt ook tot lagere rankings in Google. Tools zoals Google PageSpeed Insights kunnen helpen om verbeterpunten te identificeren. Wil je hier meer over weten? Check dan Core Web Vitals, Google’s rankingfactoren (LCP, FID, CLS) die bijdragen aan de gebruikerservaring.
- Mobielvriendelijkheid: Sinds de introductie van de mobile-first index door Google is het cruciaal dat je website geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten. Meer dan 50% van alle zoekopdrachten wordt mobiel uitgevoerd. (daar had Google tot dec 2023 een handige gratis tool voor maar die is nu opgenomen in PageSpeed Insights).
- SSL-certificaat: Google geeft voorrang aan websites die beveiligd zijn met HTTPS. Dit is niet alleen belangrijk voor je ranking, maar ook voor het vertrouwen van je bezoekers.
De volgende video is van Google’s Search Central Team en geeft je 3 praktische tips om je website sneller te maken. Dat is de beleving die Google graag aan zijn gebruikers geeft en die Google beloont met hogere posities:
2. Content: de kern van SEO
Content is de kern van SEO. Google wil haar gebruikers de meest relevante informatie bieden, dus hoe beter je content aansluit op de zoekintentie van je bezoekers, hoe hoger je website zal ranken.
- Zoekwoordenonderzoek: Zoekwoorden vormen nog steeds een essentieel onderdeel van SEO. Gebruik tools zoals Google Keyword Planner, SEMrush of Ahrefs om te achterhalen welke zoekwoorden je doelgroep gebruikt.
- Inhoud die aansluit bij de zoekintentie: Het is niet voldoende om enkel zoekwoorden in je content te verwerken. Je content moet waardevol zijn en een duidelijk antwoord geven op de vraag van de gebruiker: die is commercieel, navigationeel, of informationeel. Dit betekent dat je niet alleen korte, oppervlakkige artikelen moet schrijven, maar ook dieper moet ingaan op de onderwerpen waar jouw doelgroep naar zoekt.
- Gebruik van multimedia: Tekst is niet het enige waar Google naar kijkt. Het gebruik van afbeeldingen, video’s, infographics en andere vormen van content kan de betrokkenheid van je bezoekers verhogen en je website waardevoller maken. Ook je CSS en JavaScript wordt door Google gelezen om de exacte beleving van bezoekers te achterhalen.
Content is een werkgebied op zichzelf genaamd contentmarketing.
3. Autoriteit bouw je met backlinks
Autoriteit in SEO wordt voornamelijk opgebouwd door het verkrijgen van backlinks van andere websites. Dit zijn links die naar jouw website verwijzen. Hoe meer kwalitatieve, relevante websites naar jouw content linken, hoe hoger jouw website in de zoekresultaten komt.
- Natuurlijke backlinks: De ideale situatie is dat andere websites vrijwillig naar jouw content linken omdat ze deze als waardevol beschouwen. Dit is een indicatie voor Google dat jouw website betrouwbare informatie biedt.
- Linkbuilding: Hoewel Google steeds meer inzet op natuurlijke links, blijft linkbuilding een belangrijke strategie om je autoriteit te verhogen. Hierbij is het belangrijk om samen te werken met websites die een goede reputatie hebben en relevant zijn voor jouw niche. Backlinks bouw je o.a. door links te ruilen met een tool als SEO Flow.
SEO in 5 stappen
In onderstaande video zie je Brian Dean van Backlinko.com: een SEO-guru die echte informatie deelt in deze video: SEO in 5 stappen.
1. Richt je op long-tail zoekwoorden met lage concurrentie
Zoek naar specifieke zoektermen die minder concurrentie hebben, maar wel relevant zijn voor je niche. Dit helpt je sneller hoger te ranken zonder grote concurrentie.
2. Voldoe aan de zoekintentie
Zorg ervoor dat je content volledig aansluit bij wat de gebruiker zoekt. Begrijp of de zoekopdracht informatief, commercieel of transactioneel is, en bied de juiste antwoorden.
3. On-page SEO
Optimaliseer je pagina’s door zoekwoorden slim te integreren in titels, meta-beschrijvingen, headers en de hoofdtekst. Gebruik daarnaast interne links en goede URL-structuren.
4. Optimaliseer voor gebruiksvriendelijkheid
Maak je website snel, responsief en makkelijk te navigeren. Gebruikers willen snel antwoord op hun vraag en waarderen een intuïtieve, toegankelijke ervaring.
5. Wees de bron voor een specifieke statistiek
Publiceer unieke data of onderzoek en word de go-to bron voor een bepaalde statistiek in jouw industrie. Dit trekt backlinks en bouwt autoriteit op.
Lokale SEO: zichtbaarheid waar het telt
Beter gevonden worden in Google is leuk, maar het moet wel iets opleveren. Dat kan alleen als je gevonden wordt door je doelgroep.
Voor bedrijven die zich richten op een lokale markt, zoals restaurants, winkels of dienstverleners, is de doelgroep lokaal in hun omgeving. Voor hen is lokale SEO onmisbaar. Het optimaliseren van je website voor lokale zoekopdrachten betekent dat je zichtbaar bent voor gebruikers die zoeken naar diensten in hun directe omgeving.
- Google Mijn Bedrijf: Dit is een essentieel onderdeel van lokale SEO. Het aanmaken en optimaliseren van een Google Mijn Bedrijf-profiel zorgt ervoor dat je bedrijf zichtbaar is in lokale zoekresultaten en Google Maps.
- Lokale zoekwoorden: Zorg ervoor dat je content ook is geoptimaliseerd voor zoekwoorden die specifiek zijn voor jouw locatie, zoals “restaurant in Amsterdam” of “advocaat Rotterdam”.
SEO tools
Een effectief SEO-plan kan niet zonder de juiste tools. Hier zijn enkele van de belangrijkste tools die je kunt gebruiken om je SEO te monitoren en verbeteren:
- Google Search Console: Deze gratis tool van Google helpt je om de prestaties van je website in de zoekresultaten te monitoren. Het biedt inzicht in zoekopdrachten, kliks en technische problemen. Specifiek: je monitort de indexatie van je bestaande en nieuwe pagina’s en blogs en je krijgt per pagina informatie over de views, kliks, CTR en positie’s per zoekwoord. Wanneer je met SEO aan de slag gaat, dan is dit waardevolle informatie.
- SEMrush/Ahrefs: Deze tools bieden uitgebreide data over zoekwoorden, backlinks en de prestaties van je concurrenten. Deze zijn betaald met een abonnement rond de $ 120 per maand, maar ze bieden ook praktische gratis tools, zoals de Ahrefs traffic of Ahrefs backlink checker.
- Google Analytics: Hierin kun je eenvoudig zien hoeveel organisch verkeer je website binnenkrijgt en hoe goed dit verkeer converteert. Nu is Google Analytics de standaard voor web analytics: gratis en verbonden in het Google-ecosysteem. Kijk echter ook eens naar gratis alternatieven die zich wel aan de privacywetgeving houden, zoals bijvoorbeeld Piwik Pro.
Veelgemaakte SEO-fouten en hoe ze te vermijden
Ga je aan de slag met SEO, dan is er veel te leren. Veel bedrijven maken dezelfde fouten als het op SEO aankomt. Hier zijn enkele van de meest voorkomende fouten en tips om ze te vermijden:
- Focussen op korte termijn: SEO vergt een lange adem. Verwacht niet binnen een maand resultaten; het kan enkele maanden duren voordat je inspanningen vruchten afwerpen.
- Keyword stuffing: Het overmatig gebruiken van zoekwoorden in je content kan juist averechts werken en je ranking negatief beïnvloeden. Zorg voor natuurlijke en vloeiende teksten die waarde bieden aan je lezers.
- Geen mobielvriendelijke website: In een wereld waarin mobiel zoeken domineert, is een website die niet geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten gedoemd om te falen in de zoekresultaten.
- De gebruiker uit het oog verliezen: Wie gaat nu straks je dienst of product afnemen; Google of een mens van vlees en bloed? Gebruikers hebben emoties, vraagstukken, gevoelens en bepaalde meningen. Speel daarop in zodat je hen op een logische wijze door de funnel begeleid.
- De samenhang vergeten. SEO is één marketinggebied in het gehele online marketinggebied. Gevonden worden is één, maar ook daadwerkelijk de klant binnenhalen is twee. Dat doe je met CRO, conversion rating optimalization. SEO is ook maar één verkeersbron, display, social en SEA (search engine advertising) zijn andere belangrijke verkeersbronnen.
Toekomst van SEO: AI en Voice Search
Wat is SEO’s toekomst? Die staat in het teken van nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI) en voice search. Steeds meer mensen gebruiken voice assistants zoals Siri, Alexa en Google Assistant om zoekopdrachten uit te voeren. ChatGPT komt binnenkort met SearchGPT. Dit betekent dat bedrijven hun SEO-strategieën moeten aanpassen aan de manier waarop mensen zoekopdrachten inspreken in plaats van intypen. Optimaliseer je content daarom voor natuurlijke taal, structuur die gemakkelijk kan worden gelezen (structured data) en long-tail zoekwoorden.
Generatieve AI en modellen zoals ChatGPT veranderen weliswaar de manier waarop mensen informatie opvragen en verwerken, maar SEO blijft essentieel om je online aanwezigheid op te bouwen en te behouden. AI-modellen gebruiken immers nog steeds websites en online content als hun belangrijkste informatiebron. Websites die goed geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines zullen dus niet alleen beter presteren in traditionele zoekresultaten, maar ook beter worden opgenomen en verwerkt door AI-modellen die informatie vanuit het web halen.
Duurzaam succes
SEO is nog lang niet dood en zal dat ook niet snel zijn, zelfs met de opkomst van AI zoals ChatGPT en SearchGPT. Wat wel verandert, is de manier waarop we SEO benaderen. Bedrijven die SEO blijven inzetten als onderdeel van hun digitale strategie zullen flexibeler en beter voorbereid zijn op de toekomst. SEO zorgt ervoor dat content toegankelijk, vindbaar en relevant blijft, ongeacht of een gebruiker informatie opvraagt via Google, een chatbot, of een AI-gedreven zoekmodel.
Bottomline: SEO is een complex, maar krachtig instrument dat bedrijven kan helpen om zichtbaar te blijven in een veranderend online landschap. Of je nu een lokaal bedrijf bent of een internationale speler, SEO zorgt voor zichtbaarheid, vertrouwen en uiteindelijk conversie. Investeer tijd en middelen in een sterke SEO-strategie en zie hoe jouw bedrijf jaar na jaar groeit. En juist wanneer AI search een grotere rol gaat spelen, blijft SEO belangrijk. Search én AI willen beiden gebruikers helpen het juiste antwoord te vinden, en SEO zorgt daarvoor.