Social Network of Linked People

Dit blog geeft je een korte introductie op een belangrijk aspect van SEO: het bouwen van links naar je website toe zodat zoekmachines weten dat je site bestaat en relevant is. 

Het belang van gevonden worden online

Het internet vormt een belangrijk deel van ons leven. Hier vindt steeds meer je sociale leven, je werkleven en je privéleven plaats. Voor bijna elk bedrijf is het essentieel om actief te zijn op het internet, omdat hun klanten dat verwachten. Ook de kapper om de hoek: zijn ze wel open op 5 mei? Heeft de garage ook dit onderdeel? Ik wil bloemen sturen naar mijn nichtje.

Gevonden worden is vaak een kwestie van de bedrijfsnaam in de zoekmachine opgeven: John Knipsalon. Maar vaak weet je niet wie je moet hebben. De zoekmachine vormt dan de online Gouden Gids: welke bedrijven zitten in de buurt? Wie heeft er goede reviews? Welke producten hebben ze? Hoe snel wordt het verzonden? Zijn er extra bezorgkosten? Wordt je niet gevonden in de zoekmachine, dan besta je voor veel potentiële klanten ook niet.

Zoekmachineoptimalisatie = SEO

Sta je bovenaan in Google? Dan wordt jouw site sneller bezocht. Google plaatst betaalde advertenties bovenaan: Google Ads. Je betaalt tussen de 0,50 en soms wel € 2 voor die ene luizige klik. Als er 10 mensen klikken en er eentje koopt, dan kost je dat tussen de € 5 en € 20. Prima deal voor een administratiekantoor, slecht nieuws voor een bakker.

Het alternatief voor Google Ads is SEO. Dit staat voor zoekmachineoptimalisatie (search engine optimization) en omvat alles wat je kunt doen om hoger in Google te komen: 

 • Google My Business: je vermelding op Google voor Google Maps en Google Reviews. 
 • Google Shopping: ben je een webshop? Dan kun je je producten via Google direct aan bieden. Zoek maar eens op spijkerbroek en je ziet allerlei producten met prijzen. 
 • Onsite SEO: SEO op je website betekent twee dingen: techniek en content. Techniek betekent dat je site snel, mobielvriendelijk en duidelijk moet werken. Content gaat over het beantwoorden van vragen: openingstijden, assortiment, oplossingen. 
 • Offsite SEO: dit is linkbuilding. 

Wat is linkbuilding precies?

Google ziet links van andere sites naar jouw site als stemmen. Hoe meer stemmen, hoe populairder de site zal zijn en hoe hoger je komt. Links ontstaan automatisch – dat heet organisch – doordat mensen online je website tegenkomen en er een link naar toe gaan plaatsen. Bijvoorbeeld omdat ze een overzicht van alle bedrijven in jouw stad bijhouden, omdat ze graag doorverwijzen naar alle ambachtelijke winkels, omdat ze een leverancier van je zijn of omdat jij een goed verhaal vertelt.

Organische groei van je links is afhankelijk van de techniek en content van je site. Wil je dat het sneller gaat en actief links bouwen? Dat heet linkbuilding.

Vormen van linkbuilding

Je kunt op allerlei manieren links naar je site bouwen: 

 • Vraag je leveranciers en partners om een link naar je te plaatsen; 
 • Meld je gratis aan bij startpagina’s en bedrijfsprofielensites; 
 • Linkruilen met iemand: zij linken naar jou en jij naar hen; 
 • Schakel een SEO bureau in die links voor je bouwt.
 • Lever een gastblog aan waarin je kennis deelt bij een relevante site. 

Je kunt veel gratis doen, maar op een gegeven moment zal het echte moeite of geld kosten. 

Zo werkt linkruilen

Je kent de mails wellicht al: Mooie site! Zullen we linkruilen? 

Google snapt dat relaties in het offline leven resulteren in links op het internet. Maar tot een zekere hoogte. Wees daarom terughoudend in links die van A naar B gaan en vice versa. Wat beter werkt is een ruil van A naar B voor een link van C naar D. Dat is al een stuk lastiger om te achterhalen voor Google. 

Voor succesvol linkruilen werkt het het beste om meerdere sites en opties te hebben. Hoe meer opties om een link te plaatsen, hoe sneller een contact resulteert in een ruil. 

Je spreekt een aantal links af. Die moet je vervolgens plaatsen op jouw sites. Dat kost tijd: je moet per site inloggen, naar de partnerpagina gaan, de link correct plaatsen en opslaan. Daardoor kun je maar beperkt links ruilen. 

SEO Flow voor efficiënt linkruilen

Onze tool SEO Flow bedachten we omdat het plaatsen van links zoveel tijd kostte. SEO Flow is een WordPress plugin die je op elke site installeert en koppelt aan een centraal punt: ons portaal. Heb je de sites gekoppeld dan kun via het portaal al je links en (gast)blogs plaatsen op al je aangesloten sites. De links kun je als CSV bestand uploaden, bij elk blog kun je afbeeldingen en video’s plaatsen.

Wat heb je nodig om SEO Flow te gebruiken? 

 1. De SEO Flow plugin. Download ‘m hier en installeer deze op elke site. 
 2. Een SEO Flow account. Met SEO Flow Start kun je tot 100 links per maand gratis plaatsen. Wil je meer links of wil je support inschakelen, dan kun je kiezen uit onze betaalde opties. 

Meld je hier aan voor SEO Flow